ραφτό κολλητό

Η βιβλιοδετική τεχνική του δεσίματος του βιβλίου με χοντρό εξώφυλλο. Παλαιότερα αλλά σήμερα, αρκετά συχνά ονομάζεται επίσης δέσιμο και τα βιβλία με κάλυμμα ονομάζονται δεμένα σε αντίθεση με τα βιβλία που έχουν απλό εξώφυλλο τα οποία ονομάζονται άδετα.

Γενικά ακολουθούνται τα εξής στάδια:

  • δίπλωμα: δίπλωμα των τυπογραφικών φύλλων
  • σύνθεση: μάζεμα των διπλωμένων τυπογραφικών φύλλων σε σώμα βιβλίου
  • ράψιμο (κλωστορραφή): συρραφή των τυπογραφικών φύλλων
  • πιεστήριο: συμπίεση του βιβλίου ώστε να μειωθεί ο όγκος της ράχης ο οποίος αυξάνεται σημαντικά με το δίπλωμα και το ράψιμο. (Αν το βιβλίο πρόκειται να γίνει στρογγυλό παρακάμπτεται αυτό το στάδιο)
  • ψαροκόλλημα: άλειμμα με κόλλα βιβλιοδεσίας (και όχι ψαρόκολλα, παρόλο που έχει αυτήν την ονομασία η εργασία)
  • κόλλημα εσωφύλλων: κόλλημα ειδικών τετρασέλιδων μπροστά και πίσω από το σώμα του βιβλίου τα οποία θα κολλήσουν κατόπιν στο κάλυμμα
  • κόψιμο-ξάκρισμα: κοπή των 3 πλευρών του βιβλίου.
  • σφύρισμα (αν το βιβλίο πρόκειται να γίνει στρογγυλό): Χτύπημα με ματσόλα, βαριοπούλα ή ειδικό μηχάνημα (σφυριστική μηχανή) της ράχης του βιβλίου ώστε να πάρει στρογγυλό σχήμα.
  • κόλλημα κορδέλας: (σελιδοδείκτη)
  • κόλλημα κεφαλαριού: συνήθως πάνινο υλικό που χρησιμεύει για να δένει ακόμα πιο πολύ τα δύο άκρα της ράχης του βιβλίου.
  • κόλλημα ταινίας ή τέλας: τοποθετείται στη ράχη του βιβλίου και καλύπτει και μέρος του μπροστινού και πίσω τμήματος του σώματος του βιβλίου
  • κατασκευή του καλύμματος
  • χρύσωμα του καλύμματος: εκτύπωση ή χρυσοτύπωση του καλύμματος
  • πέρασμα στο κάλυμμα: κόλλημα του σώματος του βιβλίου στο κάλυμμα
  • πρεσάρισμα: σε πρέσες ώστε να επιτευχθεί το κόλλημα του καλύμματος χωρίς ζάρες
  • λουκάρισμα: με το κόκκαλο ή ειδική λουκαριστική μηχανή δίνεται έμφαση στο σημείο που ενώνεται το μπροστινό χαρτόνι (του καλύμματος) με το χαρτόνι της ράχης (του καλύμματος). Αντίστοιχα για το πίσω χαρτόνι.
  • κουβερτούρισμα: Πέρασμα ειδικού, μαλακού εξωφύλλου (κουβερτούρας) πάνω από το κάλυμμα, για προστασία του καλύμματος.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές που αφορούν:

  • είτε τον τύπο και τη θέση του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο κάλλυμα π.χ.
    • Πανόδετο: Το χαρτόνι του καλύμματος ντύνεται με πανί βιβλιοδεσίας
    • Δερματόδετο: Το χαρτόνι του καλύμματος ντύνεται με δέρμα.
    • Δερματόδετο στη ράχη: Το χαρτόνι του καλύμματος ντύνεται με δέρμα μόνο στη ράχη.
    • Με εξογκώματα: Χρησιμοποιείται ειδικό χαρτόνι για τη ράχη που περιέχει κατάλληλα εξογκώματα.
  • είτε παράκαμψη σταδίων (κυρίως για οικονομία) π.χ.
    • χωρίς κεφαλάρι
    • χωρίς εσώφυλλο

Ο πλέον γνωστός και διαδεδομένος τρόπος βιβλιοδεσίας. Με αυτόν τον τρόπο δένονται τα περισσότερα βιβλία. Επιπλέον διάκριση αποτελεί το είδος του εξωφύλλου, που μπορεί να είναι «Μαλακό» δηλ. χαρτί εως 300 gsm συνήθως, ή «Σκληρό», δηλ. χαρτόνι, συνήθως πάχους 1,5-2,5 χιλιοστά, επενδεδυμένο (λαμιναρισμένο) με εκτυπωμένο μαλακότερο χαρτί ή ύφασμα ή δέρμα ή άλλα εύκαμπτα υλικά.
Στην μέθοδο αυτή, τα τυπογραφικά φύλλα διπλώνονται σε 16σέλιδα (ή 8σέλιδα ή 12σέλιδα κ.λ.π.), συνθέτονται το ένα δίπλα στο άλλο και ράβονται με κλωστή σε ειδική ραπτική μηχανή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται το σώμα του βιβλίου. Τέλος, το Μαλακό εξώφυλλο «αγκαλιάζει» όλο το σώμα και κολλάει στην ράχη του βιβλίου. Επιπλέον, στο Μαλακό εξώφυλλο μπορούμε να έχουμε «Αυτιά» (flaps) στα οποία συνήθως αναφέρεται επιπλέον πληροφορία για το συγγραφέα ή το βιβλίο. Τα Σκληρά εξώφυλλα επικολλούνται στο σώμα με την βοήθεια των εσωφύλλων (Μαρμαρόκολλες) και μπορούν επιπλέον να επενδυθούν με πιό μαλακό χαρτί την λεγόμενη Κουβερτούρα (Jacket).
Κολλητό
Στην περίπτωση της κολλητής βιβλιοδεσίας (Hot Melt ή PUR) το σώμα του βιβλίου δεν ράβεται. Μπορεί να αποτελείται είτε από τυπογραφικά είτε και από μεμονωμένα φύλλα, τα οποία, αφού «Ξυριστούν» (Milling) στην ράχη, κολλούνται ταυτόχρονα με το εξώφυλλο.

Αποστολή Αρχείου

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και την Πολιτική Απορρήτου. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο